A boat takes 3 hours to travel 30 km down a river, then 5 hours to return. How fast is the river flowing?

NetherCraft 0

4 Answers

  • The average time of the trip, which cancels out the current, is 4 hours, so the boat’s motor is pushing it at 7.5 km/h. You can figure out the rest.

  • Here’s what we know:

    distance = rate X time. Let s = the speed of the river, r = the speed of the boat relative to the river. Then

    30 Km = (r + s) X 3 [The speed down-river is the boat’s speed plus the river’s speed]

    and

    30 Km = (r – s) X 5 [The speed up-river is the boat’s speed minus the river’s speed]

    Since 30 Km = 30 Km, (r + s) X 3 = (r – s) X 5

    Solving for s:

    3r + 3s = 5r – 5s

    8s = 2r

    s = r/4

    Putting this back in the first equation,

    30 Km = (r + r/4) X 3.

    Solving for r:

    15r/4 = 30 Km

    So r = 8 Km/hr (speed of the boat) and

    s = 2 Km/hr (speed of the river)

    Source(s): high school algebra
  • 3×30 = 90km.

    90/5=18km speed while returning.

    30-18=12

    River helps boat while going and slows it down while returning. Therefore, 12/2=6km change is the on boat’s speed. Therefore, river’s flowing speed is 6km.

  • Fast enough to slow it by 2 hrs

Also Check This  Is it typical for community college to not accept an iep diploma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *